onsdag 26 februari 2014

Viltkött till alla!


I Trödje välkomnas vi av KarlBertil och Annica som driver Viltmarken.
För dig som vill få tag på välhängt viltkött är detta en liten guldgruva.
De erbjuder nämligen inte bara kött utan även utbildning i tillvaratagande från skott till gryta!

Jag var där på besök med tre kockar fån Gävletrakten för att få en rundvandring och höra om hur allt går till med jakt, slakt och hängmörning av viltkött. Här ser ni Kökschefen Stefan på Högbo Brukshotell, Rodde från Restaurang Södra och Hans-Erik, frilansande kock på Gourmet Gourmand i kylrummet.



Just idag hänger här rådjur, dovhjort, mufflon och vildsvin. I under tio grader ska inte djuren hänga de första dygnen. Djuren hänger först med pälsen på, det är det bästa sättet att skydda mot bakterier, sen flår man djuret och hänger det i kylrum för ytterligare mörning. En älg hänger i minst 14 dagar för att köttet ska bli riktigt mört och gott.

KarlBertil inspektetar de olika djuren i kylrummet. Olika djur behöver olika tid på sig att möras.
Det här vildsvinet kommer söder ifrån, men det kommer nog inte att dröja särskilt länge innan vi ser mer av de vilda grisarna i vårt län. Förra året var det för första gången i Sverige som det sköts fler fler vildsvin än älgar!
Och apropå vildsvin? Vem har lagt ner det här? Ingen mindre än Hans Majestät Konungen minsann.
Jag ska laga till nåt gött av det där vildsvinsinnanlåret någon dag!

Annica visar upp en köttlåda med delar från både mufflon, vildsvin och and. Vill du veta lite priser så kan du hitta det under deras hemsida www.viltmarken.se. Det går utmärkt att beställa som privatperson. Vill man ha något speciellt djur eller styckdetalj kan man lägga in en  beställning. Tillgången bestäms av jaktsäsongerna men det finns även fryst kött.



Viltkött- det mest naturliga, är Viltmarkens devis.

En av de allra första som ringde och ville beställa viltkött efter att Gefle Dagblad hade skrivit en artikel om Vilthateringen, var en kvinna som var vegetarian men kunde tänka sig att äta kött från vilda djur. Hon köpte en hel dovhjort!


Tillsammans med Hans-Erik Holmqvist, som vann silver i SM i Matverk 2014 för sin Lambetta, lufftorkat lamm, skall Viltmarken förädla rådjur, mufflon, dovhjort och vildsvin genom lufftorkning. Dessa produkter kommer kommer att vara till försäljning när de är klara. 
Kocken Stefan Johanssson och KarlBertil pratar köttkvalité och under armen har Stefan ett gäng fasaner som fick följa med hem till Högbo Brukshotel utanför Sandviken.
 Vill du också prata med KarlBertil?
Ring 070-774 10 60, han hälsar att han mer än gärna svarar på frågor som rör jakt och viltkött.
Ni kan också maila på annica@viltmarken.se eller kalle@viltmarken.se

Och den här fina fasanen tillsammans med mufflon fick följa med Rodde hem till Restaurang Södra i Gävle. Idén är att göra en korv. Har ni tur hittar ni fasankorv på menyn. 
Tack KarlBertil och Annika för att vi fick komma och hälsa på. Det var väldigt intressant och vi fick lära oss massor!
Jag blev väldigt inspirerad av att laga mer vilt. Jag ska hem och tillaga både and och vildsvin!

Jag måste bara avsluta bloggen med att visa ett levande djur. Här i Trödje bor nämligen ett gäng med pärlhöns också. Vilken otroligt fin fjäderdräkt de har, supertjusiga!

onsdag 19 februari 2014

Karamellfabriken i Hudiksvall




Mitt i centrala Hudiksvall ligger den fina gamla karamellfabriken, Fagerströms.
Många barn har stått och tryckt näsan mot glaset inne i butiken för att titta på
hur de goda karamellerna tillverkas. Jag minns att vi åkte hit på studiebesök från Söderhamn när jag gick i skolan.
Här ser ni Johan, Anders och Ewa, fjärde respektive tredje generation efter Emma Fagerström som
grundade företaget 1922. Anders och Ewa tog över 1992. Här med en hel låda godis som heter just
"Mor Emmas Karameller".
Jag fick vara med en eftermiddag när det skulle kokas  Källers bröstkarameller och
Trocadero karameller. Trocadero görs på samma essens som läsken det är ett samarbete med Wasa bryggerier i Sundsvall.
Här är dom, när de är färdiga för att åka ut i butiken, men såhär går det till när de tillverkas:
Det är här,  i det stora kokkärlet, som det magiska händer. En riktig trotjänare.
Källers bröstkarameller smaksätts med b la honung. Just den här kommer från norra Hälsingland.
 (Källers är riktiga bardomskarameller för mig, mormor hade alltid en påse i handväskan)
När smeten har kokat klart åker den i kopparkitteln till arbetsbordet.
Det är hett som attan, det vet alla som någon gång kokat knäck eller kola. Så det gäller att vara försiktig och ha bra handskar. Här doftar det nu av bröstkarameller, starkt och uppfriskande.
Smeten vilar sen en stund på ett kylbord för att bli svalare och hanterbar så den kan knådas.
Ytan svalnar allteftersom och man viker och knådar den efter ett visst system.
Snygg färg, som bärnsten, och vacker glans. Man vill känna på ytan, för den ser så härlig ut,
men det är fortfarande hett.
Jag fick också prova att knåda :-) Det var tungt och segt, men kul! En deg väger ca 40 kg.
Efter att man har bitat upp den i lagom bitar ska det knådas maskinellt
också för att ta ner temperaturen ytterligare.

I en annan maskin pressas smeten till en lång kaka som sen
pressas in i formar så det blir små karameller.
Olika stanscylindrar beroende på vilken karamell man ska göra.
Retromellernas apelsinform till vänster, bröstkarameller och Kungen av Danmark.
Här ser ni hur smeten pressas mot stansformen till små runda karameller.
Sen fortsätter det att åka vidare på ett långt band tills de hamnar i en trumma där de skakas runt och
på så vis separeras. Om jag provsmakade? Såkart!!!
Sen blev det Trocadero-karameller, de görs precis på samma sätt.

I den lilla butiken som har öppet 8-11 och 13-15 på vardagar kan man
köpa storpack med Mor Emmas och alla andra karameller.
Det finns också en del andrasortering till nedsatt pris. Om du kommer långväga ifrån och vill vara säker på att det är öppet ring innan 0650-12 788. (Sommarveckorna 29-31 är det stängt)

Här kommer en godiskavalkad från fabriksbutiken:
God trio med Retromeller till vänster.
BRAVO-kola får mig att tänka på godisregn.
Jag tycker dom är så himla fina i sina rutiga papper och så fastnar dom sådär härligt i tänderna :-)
Klassika polkagrisklubbor.
Dessa storpack finns bara att köpa i Fabriksbutiken. Inte helt perfekta i formen men med
precis samma smak som alltid. Tomteklubbor! Funkar när som helst på året, trots namnet!

Snart får vi vänja oss vid andra nya förpackningar i butiken.
Här tittar Ewa på provtryck från tryckeriet för godkännande.
Så håll ögonen öppna!

Vill ni köpa Fagerströms karameller och inte bor i Hudiksvall. Misströsta icke. De finns i godishyllan på massor av vanliga matbutiker. Och har dom inte, fråga så dom kan beställa hem!
Tack för att jag fick komma och vara med er, det var jättekul.

Besök deras hemsida www.fagerstroms.se för mer info och historik.

onsdag 15 januari 2014

Byarnas hjältar, träffpunkter på landet


Resan gick till Trönö Lanthandel i december. Jag var på tur med Mariana Femling som arbetar i "Metorsprojektet -  service på landet"  på Länsstyrelsen Gävleborg. Jag ska se om vi hittar lite lokal mat och höra vad man mer kan göra hos lanthandeln som ofta spelar en stor roll i den by eller samhälle där den finns.

Vi kommer in i värmen hos Olle Sahlin och hans anställda. 
Han och hans dotter Therese driver Trönö Livs sedan 11 år tillbaka.
De är de enda handlarna i den här byn som för 30 år sen hade 10 st butiker.

Lanthandlarna är ju inte bara en mataffär, utan en viktig och central servicepunkt i byarna av många orsaker. En träffpunkt  eftersom de är ombud för både post, apotek, svenska spel och systembolaget. Här säljs även de så viktiga fiskekorten.

Trönö Livs kan ståta med en riktig charkdisk det tycker jag är service! Kul att småprata över disken om pastejer, korvar och annat gott. Här får Mariana veta allt om olika kvalitéer på rökt skinka. På sommaren kan man köpa sik och böckling från Skärså Rökeri.

Vi kollar in det rimsaltade fläsket lite närmare. Min mormor, som kommer från Trönö,  åker ända från Söderhamn för att köpa just detta fläsket. Och varför gör hon det? Jo, då får hon precis så tjocka skivor som hon vill och så många som hon vill. Förutom att det är väldigt gott fläsk såklart! Vardagslycka värt att ta en omväg för.

Åse-Marie Martinsson har till och från jobbat på Trönö Livs sedan hon gick ut 9:an. Detta är den 3:e ägaren hon jobbar för. Här vägleder hon oss bland utbudet i charken.

Jag är ju intresserad av vad de har för lokala produkter -
här kommer ett urval:


Får det lov att vara lite Söderhamnssenap?

Eller är det Gravelejs från Hudiksvall som du gillar mest? Den började tillverkas där redan 1932.

Klassiska Fagerströms karameller från Hudiksvall hänger på rad. De började göra Karameller redan 1922 i Glada Hudik. De tillverkar sedan 2008 även Källers Bröstkarameller som innan producerades i Bollnäs.

Alla dagar utom onsdagar levereras färskt bröd hit från både Storsjöbagaren och Bull Olles / Bollnäs Bagaren.
Det är slätlängder, Bullkammar, Källarfranska, Butterkakor och annat gott som ligger och väntar på fikasugna Trönöbor.
Klart vi ska välja bröd från våra lokala bagerier.

Potatisen kommer från Anderssons Potatis i Hudiksvall.Du kan köpa deras potatis på plats i Hudiksvall över disk, men också i flera matvarubutiker i närområdet. Anderssons Potatis grundades i Hudiksvall 1968 då det traditionella jordbruket med djurhållning lades om till potatisodling.

På hösten går byn samman för att göra sin egen äppelmust. Alla samlar ihop sina skördar (ca 4 ton) och så åker man till Hå-saftfabrik för att pressa dem till must. Musten säljs till butiker och restauranger och förtjänsten går sen tillbaka till Trönöbygden- ekonomisk förening. De lägger ner tid och arbete för att göra förbättringar för alla i byn som tex att
 att måla om den gemensamma bystugan.

Det viktigaste finns här på "miniapoteket" i affären.
Det är öppet vardag som helg och de har även servicen att leverera matkassar till privatpersoner och gruppboenden.

Vi säger hej och tack för besöket till Trönö Livs, en stor liten affär!

Vi åker vidare genom Hälsingland till Lindefallet och Linde Livs...

Mitt i Lindefallet ligger den lilla butiken, Nära Dig, Linde Livs som ägs en ekonomisk förening i byn.
Här verkar det som man kan hitta det man det mesta man behöver. Och jag blir nyfiken på Rabarbersaften, den är med all säkerhet gjord av någon som bor här i Lindefallet.

När vi kom var det lunchstängt, men vi hade tur och fick komma in på besök i alla fall.

Birgitta Holmkvist släpper in oss och visar runt i den fina butiken. Ett otroligt brett sortiment med tanke på butikens storlek. Allt du behöver i vardagen finns här och lite till!
Här finns en fin  manuell chark och ost disk med utvalda produkter av Birgitta.
Till storhelgerna jul, påsk och midsommar finns här även fisk från Starks fisk, Borka, Enånger.

Blev lite förvånad för här finns t om lyxiga Macarons till bra priser!
Och en fin frukt och grönt avdelning. Här har  Birgitta gjort sig besväret att skriva en tavla så man vet vilka länder alla varor kommer ifrån. Vilken service!

Här ligger fina svenska äpplen med det vackra namnet; Ingrid Marie. Dom brukar gå att få tag på i handeln ända fram till mars /april.

Mer lokalt än så här kan det inte bli. Den här honungen kommer från blommor och bin här i Lindefallet.
Gunilla Olsson har producerat.

Hemkörning är en fin service även här. Om man ringer mellan kl 9-11 på tis fm så får man leverans till kvällen. Eller på torsdagar mellan kl 16-17, så kommer varorna hem på fredag eftermiddag.

Den här dagen kunde man fynda limpa från Eriksson bageri i Iggesund. De startade sin verksamhet redan 1929 och är ett familjeföretag i tredje generationen, där även den fjärde brukar hjälpa till.
Jag längtar plötsligt efter att doppa en ostmacka på vinterutflykten  i en kopp varm choklad. Barnsligt gott...
I godishyllan hittar jag de fina gamla godispåsarna med bubblor. Varför finns inte dom överallt? Det blir liksom lite mer lagom mängd godis när man köper gotta i de här istället för stormarknadernas jättepåsar! 
Även byborna i Lindefallet går samman, som i Trönö Bygden, och pressar  tillsammans Linde Livs Äppelmust hos Hå saftfabrik. Såklart kan man köpa dem här i butiken!

Här var den hemgjorda Rabarbersaften, med en liten hätta på! Inga långa ingredienslistor och E-nummer här inte. Så nära mormors saft  man kan komma :-)

Lite lokal chark från norra Hälsingland, Rullbo-korv  från Björks i Färila.

Här kan man köpa den fina Hälsinge Såpan också. Den tillverkas på gammalt vis utan några tillsatser i Bjuråker, och själv älskar jag den. den går åt i mängder då sommarens trasmattor ska ner i sjön. Här kan du läsa om hur den tillverkas och få massor med smarta tips på hur man kan använda såpa som är ett bra miljöval.
www.halsingesåpa.se
Hoppas många som är ute och åker hittar till de trevliga butikerna ute på landsbygden.
Det är alltid kul att åka av från de största vägarna och se sig omkring lite i byarna och träffa folk. Och man vet aldrig vad man hittar för lokala delikatesser!