fredag 28 mars 2014

Mackmyra- en upplevelse

Mackmyra Whisky startade i byn Mackmyra i Gästrikland, 1999, av ett gäng vänner som undrade varför det inte gjordes någon whisky i Sverige. Ja, varför inte? Så när var idén född och  bollen i rullning så tog det bara ett år innan de första dropparna var destillerade. Sverige hade fått sitt första maltwhisky destelleri!
Äntligen så ska jag få se hur den världsberömda svenska maltwhiskyn tillverkas! Här finns gravitations-destilleriet, ett av deras whiskylager och den egna röken. Och såklart bar och restaurang!
Ingvar Forsman tog emot mig i baren. Han håller på att förbereda kvällens whiskyprovning. Jag som tog bilen hit får nöja mig med kaffe idag. Men jag får inte bara gott kaffe utan också en rundvandring!
Det finns, såklart, en imponerande välfylld whisky-bar i restaurangen. Här står de vackra och karakteristiska flaskorna på rad. Dom har fina namn också, med benämningar som; vinterträdgård, sommaräng, solsken, källa, glöd, jaktlycka, bärnsten, midvinter, mareld och morgondagg. Vissa är lagrade på svenska ekfat som ger whiskyn en karakteristisk smak.

 Här på etiketten till Rökig Svensk Ek kan man få all information man behöver om var whiskyn lagrats , när den fatfyllts och buteljerats och till och med vem som har buteljerat flaskan mm.

2013 års vinternyhet! Enligt systembolaget har Mackmyra Midvinter en nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, honung, apelsin, lakrits och vanilj. Nu i maj så kommer en uppföljare, vi får vänta och se vad det blir!
 http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=12416

Jag fick en rundvandring av min namne, Linda. I sin hand håller hon här ett praktverk över historien om  Svensk Whisky, en historia om groggvirke, järn och Mackmyra.

Det är här det händer, i Gravitationsdestilleriet! Vi ska börja alla högst upp och följa whiskyns resa. Det är inga konstigheter. Svenskt korn och vatten från Valbos rullstensås samt lite jäst ska bli till den gyllne dryck som sen lagras på ekfat i minst tre år. 

Råvaran för dagen är- KORN. Eftersom korn innehåller stärkelse som måste omvandlas till socker, innan det kan jäsas till alkohol, måste man först mälta kornet. Kornet ska då först blötläggas och sen gro i ca 3 dagar. Efter det ska kornet torkas och sen rökas om det ska användas till de whiskysorter som har den rökta karaktären.
Torven man eldar när man röker korn kommer från Gästrikland och ger sin speciella smak till röken.
Torv är bra för det  brinner långsamt och glöder länge. För att få ännu mer svensk smak tillsätter man klassikern i rökningssammanhang, enris. Den fina Mackmyra Svensk Rök, smakar just enrisrök och dessutom lite len vanilj samt rostad ek.

 Mackmyra  har sin egna specialbyggda rök och när  man smakar på kornen blir det en riktig smakexplosion i munnen. De är  jättegoda! Men jag älskar ju smaken av rökt, som rökt fisk och korv. Jag fick ta med mig några hem i fickan att knapra på! Jag tycker dom kan sälja små påsar som snacks i butiken! 
På varje våning i det höga Gravitations destilleriet finns informativa och bra informationstavlor där man kan fördjupa sig i tekniken när man följer whiskyns väg.

Vi började högst upp och det är riktigt högt, jag får nästan lite svindel. Golvet är bara ett gallergolv,
så man ser rakt ner under sig. Här kommer de små kornen upp i de vita facken, i sin alldeles egna hiss.


Uiii, det är lååååångt ner till marken, jag vågar knappt titta ner.

Här nere jäser det. Mäskningen är nu avklarad och sen leds vörten ner hit. Till dessa enorma jästankar. 
Här tillsätter man vanlig jäst som då reagerar med sockret i mäsken som då börjar bilda alkohol. Jästen består av små mikro-organismer som är så duktiga så! Dom äter upp socker och gör så att det bildas alkohol.

Efter ett par dagar av jäsning så är vörten klar för destillering. Så här ser det ut inne i  jäsningstankarna och det bubblar det av aktivitet kan man säga. Varje jästank rymmer ca 9000 liter och sammanlagt har de en volym på 108 000 liter.

Destilleringen på Mackmyra är så kallad dubbeldestillering, de destillerar sin whisky två gånger i stora maffiga kopparpannor.Jag får dofta på råspriten, Linda som också har doftat och kontrollerat, berättar för mig att den var väldigt bra och att den var fruktig och hade inslag av päron och brutna kvistar. Några av de anställda utgör en sensorik-panel som provsmakar sig fram för att ha samma referens om hur det ska dofta när det är bra.

Hos Mackmyra har du även  möjligheten att bli ägare till ditt egna fat, eller kanske dela med några vänner. Du får då följa din whisky från det tillfälle då fatet fylls till buteljering. Under de tre år whiskyn lagras får man provsmaka den varje år för att följa utvecklingen. Av ett 30-liters fat får man ut ca 48 flaskor när mognadsprocessen är färdig. 
Vi går tillbaka till restaurangen och baren. Jag tycker att det var så fint att den ståtliga furan rakryggad fick stå kvar när det byggde samman husen. 
Den här kvällen jobbar Ingvar, Emma Lunden och i restaurangen kocken Magnus Nilsson.
Vill ni titta på menyn? http://mackmyra.se/wp-content/uploads/Meny-Q1-2014_SV.pdf
Just den  här kvällen serverades b la jordärtskockssoppa, 24 timmars-högrev och chokladkaka med maränger och vit choklad.

Så här ser det ut i den rått inredda,  men eleganta restaurangen. På sommaren finns här också en uteservering. Köket jobbar med flera lokala leverantörer som Diléns, Hälsingestintan och Ockelbokyckling.

Det ser lite suspekt ut med whisky i den där typen av rör, men så här går det till när man ska ha whiskyprovning. Alla sorter ska vara anonyma inför den som ska provsmaka.

Foodparing kallas det när whiskyprovningarna sätts ihop med olika menyer. Det kan man uppleva här och ibland på Högbo brukshotell, de har också en av de finaste Mackmyra barerna och de gör dessutom en Whiskypralin man kan njuta av. Praliner med Whisky gör också Gefle Chocolaterie.


Jag kan verkligen rekommendera alla som är det minsta intresserade av hur det är att göra whisky att boka in ett besök på Mackmyra! Gå in på deras hemida http://mackmyra.se/besok/ för att få mer information. Här kan du  dessutom läsa mer om alla whiskysorter, fattyper och hur de smakar.

Några fler godbitar från Mackmyra:

Jädraöl i olika smaker finns såklart också i baren, ett av Gästriklands fina öltillverkare från Järdaås.

Läs också om St:Eriks sammarbete med Mackmyra.
http://steriksbryggeri.se/2013/11/st-eriks-brygger-rauchbier-pa-rokmalt-fran-mackmyra/


Tomas Eriksson arkitekter i Stockholm står bakom Mackmyra Gravitationsdestelleris
utformning och har  även designat skogslagren. Deras bilder kan du titta på här:
http://tea.se/l/projects/library/mackmyra-whisky-village/msw-destillery/Mackmyra finns på fler ställen i Sverige och i Tyskland!
Där tar de också emot besök på de såkallade satellitlagern. Fjäderholmarna i Stockholm, Smögen på västkusten, Häckeberga Slott i Skåne och Gut Basthorst i Tyskland. 

Mackmyra fick utmärkelsen European Spirits Producer of the Year 2012. (IWSC Trophy 212)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar