tisdag 14 maj 2013

Fåraherdarna i Korskrogen



Jag och Yasmine, husfru på Slottet i Gävle,  tog en resa upp till Ljusdals kommun för att träffa Fåraherdens Lammprodukter. Just nu föds det lamm på löpande band uppe i Korskrogen som ligger nära Färila. Dom är ju så söta att man inte vet var man ska ta vägen. Här ser ni Bärtil, eller Bääääärtil,  komma i full fart!
Fåraherdarnas Lammprodukter drivs av två gårdar gemensamt.  Elisabeth Thorén och Lotta Wallberg ska visa oss runt på Nylandet som är den gård som Elisabeth, kallad Lisa,  driver med sin man. Lottas gård ligger inte långt därifrån. Bortom berget bara i Onsäng, Ljusdal. De samarbetar och tar tillvara både kött, ull och skinn. Gårdarna är KRAV certifierade.
Bärtil och Yasmin. Lamm luktar så himla gott. Varmt och ulligt.
Mycket stolt mor. Vad gör du här med din kamera...ser du inte att de diar!

Här är själva barnkammaren där alla små lamm ser dagens ljus. Lisa sover i rummet bakom fönstret ni ser på bilden när det är lammning på gång. Då ställer hon klockan och ser till att vakna med jämna mellanrum hela natten för att ha koll på de blivande mammorna. Kanske är det någon som behöver lite hjälp.

Här på Nylandet finns inte bara lamm, tackor och baggar här finns också ett stort antal kor och kalvar.
Gården levererar mjölk till Arla nu när inte Milko finns längre.

Puss på dig!

Ja, hej hej, snart ska du få komma ut på grönbete!
Utsikten från fårens ladugård. Än grönskar det inte så mycket, men snart...mycket snart.
Våren har bråttom nu och alla djuren vill ut. 
Även i Lisas "sommarstuga" hon byggt på gården spirar det. Massor av både ätliga och andra växter står  och väntar på att få bli utplanterade.
I stugan bjuds vi på smakprov av den goda smörgåskorven av 100% lammkött. De har två sorter, en med vitlök och en med örter. Korvarna finns att köpa på gårdarna. Själva tillverkningen görs av Delsbo chark. 
Mmmm det smakade bra med korvsmörgås och kaffe. Här på mjukt gott surdegsbröd från ett bagerit & kafét  Kakfen i Färila (www.kakfen.se) Ligger precis vid vägen. Går inte att missa om man åker igenom samhället. De bakar allt från grunden :-)
...vi bondbönor kämpar också på i vårsolen
Tillbaka till fåren. Den här lille såg så klok ut tycker jag. Känns som att han eller hon
funderar på något mycket viktigt. Kanske när maten ska komma. När vi kom och hälsade på trodde de självklart att de skulle få mat. Det blev en symfoni eller snarare en kakkafoni av bäääää. Alla har sin egen klang och ton.

Mycket pussar blir det.

Yasmine var väldigt modig och gosade med både små och stora djur.
Jag ska erkänna att jag inte var lika kaxig. Dom är snälla. Men många och nyfikna!

På gården finns två typer av får. Ungefär hälften är renrasiga pälsfår som är duktiga på att äta sly och hålla markerna öppna. De ger dessutom vackra fårskinn. Sen finns det en lite kraftfullare och muskulösare sort som på bilden nedan. De är korsningstackor av raserna Texel och Dorset och de får snabbvuxna och knubbiga lamm.

Du kan beställa deras fina ekologiska lammkött genom att beställa direkt från Lisa 070-371 09 60
eller Lotta 070-657 03 56.
Det är ju fantastiskt att få äta kött från djur som är så kärleksfullt uppfödda.
Mer info finns på www.faraherdens.se. Där kan du också se om de dyker upp på en bondens marknad nära dig!
Och det blir ju underbara fällar också! Dessa finns också till försäljning. Skinnen är dessutom tvättbara.
Vilket många föräldrar är tacksamma för.

Ölkorv och andra rökta produkter finns också att köpa på gårdarna.
Jag avslutar med att visa en bild på den fantastiska snickarglädjen på gården Nylandet.
Stort tack för att jag och Yasmine fick komma och hälsa på er och djuren.
Trots vårbruk och alla lamm som skulle och full fart på fårens BB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar