onsdag 12 juni 2013

Bojäntans vid Majors Portar



Jag har åkt till Rengsjö för att leta upp en vida berömd Ostbod som ligger här "på skogen"
men ändå precis vid vägen. Här finns en massa goda ostar till försäljning. Både färsk och lagrad  get och koost. Men också marmelader, drycker och den klassiska hälsingeostkakan. Den är öppen mellan 10-20. Ostboden är öppen året om och här och ingen annanstans hittar du ostarna. 


Ni ser att ni kommit rätt när ni möter Eva & Göran på postlådan.
Man svänger av från Växbovägen, det är skyltat.

Göran hälsar mig välkommen, han kallar sig för dräng här på fäboden där paret bor året om.
Annars jobbar han som journalist.


Nu kommer de hem från skogen. Eva och hela gänget getter och killingar.
 Mätta och belåtna efter att ha snaskat i sig mängder av sly. Ett hett tips är att skaffa getter om du vill hålla dina marker öppna, dom är grymma på att äta :-) 

Åh vad skönt att vara hemma igen efter 2 timmar på skogen. Skönt att få lite skugga denna varma dag.

På bete i hagen.




Eva berättar att hon har lärt sig allt hon kan om getter från en fäbostinta från Edsbyn som hette Karin Sköldmark. Hon var hennes mentor när hon bestämde sig att utan förkunskaper satsa på getter. Av henne fick hon grundkunskaperna i att mjölka, att få de små killingarna att äta och göra ost. Sötost och Stekost tex. Genom åren har Eva gått otaliga kurser om ystning genom Eldrimner.



Eva bjuder på älgörtsdricka som hon gör och säljer i boden. Väldigt gott och läskande i värmen. Dessutom utmärkt gott till getost.. Älgört är en blomma/ört som växer rikligt i t ex diken mellan åkerlappar. Man gör saften på blommorna, ungefär som fläder men här behövs betydligt fler blommor. Tänk vad det växer mycket ute i markerna som går till spillo. Jag känner att jag vill lära mig mer om naturens egna skafferi. Det finns ju hur mycket nyttigt och gott som helst därute i skogen!!!!

Det är väldigt koncentrerat. Man späder med vatten 1/5. Den är också väldigt bra i drinkar. Blanda Älgörtsdrickan med lite vitt vin, Ramlösa och krossad is.

Det finns även den konjakspenslade Drängens Favorit som är gjord på pressad koost, lagrad i 1,5 år. Bredbar getost, Vit Caprin, som är en vitmögelsost med recept från Jämtland. Ibland gör Eva också grönmögelostar. 


Från baksidan på fäboden får jag njuta av den fina utsikten över sjön Skidtjärn och fjällkossorna. Här råder verkligen ett påtagligt lugn. Om jag var lite stressad när jag kom så har det blåst iväg nu. Fjällkor har en alldeles särskilt god och fin mjölk som är väldigt fin att använda vid ost och ostkaketillverkning. Mjölken innehåller väldigt mycket "bra protein" som ger nästan dubbelt så mycket ost än vanliga raser. (källa Wikipedia) 

Här är det fina mejeriet, följ med in!


Ja, detta är inget stort mejeri. Här görs allt för hand. Alla ostarna ryms i ett jättestort men vanligt  kylskåp. Sen finns det ostar som ligger och gonar till sig i källare i närheten också. Eva ystar och tillverkar ost varannan dag och det går åt med en rasande fart. Vill man vara säker på att få den ost man önskar kan det vara bra att förbeställa.



I dessa träformar, som görs av en snickare i byn,  pressas osten och blir såhär vacker. Just denna ost är lite speciell för den fick sångerskan Hanna Hedlund göra när hon var här på besök inför "Det stora matslaget" som ska gå på tv i höst. Där är Bollnäs med och tävlar. Jag håller tummarna!!!


Eva tror att detta kanske är den minsta gårdsbutiken som finns. Den kan kan man handla i om man är här med en grupp som har förbeställt besök. Här finns också salvor, gettvålar, hostdroppar, getskinn mm. Många av dessa produkter finns också i boden vid vägen.

Eva i sitt utekök. De tar emot grupper som kan komma och äta och njuta av miljön. Då lagar hon mat härute. Man måste beställa tid för besök. Se hemsidan för mer info: http://www.bojantans.se/om-faboden


Om man är ett sällskap som vill komma hit och äta får man när det blir lite kyligare på kvällen gå in till Bockens stuga. Här får ca 20-22 plats att äta och bar finns det också.


 

Gofika á la Fäbod! Kärnmjölkskaka med grädde och vattenlingon. Kärnmjölken den får man efter det att man har gjort smör.
Kakan var väldigt saftig och god, den var smaksatt med kanel och nejlika. När man gick upp på fäbodarna förr så hade man med sig kryddor, mjöl och lite saltsill. 

Vattenlingon efter gammalt recept. Förr hade man inte alltid tillgång till socker uppe på fäbodarna, då fick man konservera lingonen såhär istället. Vattenlingon låter kanske inte så jättegott. Men det var syrligt och hade fin smak, perfekt till något sött. Jag har sett att det finns flera recept på nätet om ni söker på vattenlingon.


Jag köpte med mig en fin getost och Tomat & Äppelmarmelad. Jag läste på deras hemsida att det ibland finns chokladdoppad getmesekola, hoppas att det finns i boden nästa gång jag åker förbi! Men oftast finns dom bara till jul.
Eva kokar mest messmör på våren och hösten för dår går vedspisen varm i stugan. Messmör tar nästan 7-8 timmar att koka ner 10-15 l getmjölk.

Hej då Bojäntan och tack för att jag fick komma och hälsa på. Hoppas ni får en härlig sommar. Här kommer lite fler bilder från mitt besök från den fina miljön häruppe på fäboden.

Bockens "restaurang"

Dörr i Hälsinglands flaggas färger.

Nygjorda gärdsgårdar runt hela vallen. Det gäller att rama in det man inte vill att getterna ska äta upp.


Idag blev det bara ett...


Växthuset

Mjölkkrukor på tork.


Roliga bockar att leka med till barnbarnen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar