tisdag 4 juni 2013

Sparrisdrottningen och bikungen i Söderala
Välkomna till Skale, Söderala. Byn ligger mellan Heden och Kinsta ca 8 km väster om Söderhamn.


Här finns sparris :-) Vårens och försommarens lyxprimör. De är de enda så vitt jag vet som odlar och säljer sparris här i Hälsinglad /Gästrikland.


Esa och Annika har bott här på gården sedan 1987. De har alltid odlat för husbehov men började sälja sina produkter 2005. Esas stora intresse är nu bin och honung. Annika odlar nästan allt känns det som.
Precis vid vägen finns den lilla Gårdsbutiken. Fram till midsommar finns färsk sparris att köpa här.
Det är så länge man skördar sparris, men sen finns fryst sparris i frysen.
Men det är inte bara det som växer och frodas här. Följ med in...Försommarens lyxprimör nr 1 ligger i bekväma buntar i kylskåpet.
Vill man köpa helt färdig sparrissoppa finns det också till försäljning.
Kom ihåg att det är kontanter som gäller.Svårt att välja blad alla burkar? Smaka dig fram till din favorit!
För dig som inte satt din sista potatis.


Annika vann silvermadalj i Eldrimners tävling i Mathantverk för sin Tomatmarmelad med apelsin, citron och vanilj 2010. Jättegod till ostbrickan.Sparad sommar på burk!

  
Gott & vackert! Bästa gåbortpresenten till sommarfesterna.


Nu ska jag få se odlingarna. Annika visar vägen till växthuset och sparrisen! Häng på.


Här grönskar det i alla nyanser. Massor av olika slags sallad väntar på att få bli utplanterade. Alla grönsaker drivs upp från frö. Annika säljer mycket grönsaker och sallad till Växbo Krog som satsar på lokal och närodlad mat.  De har till och med en egen nyckel till gårdsbutiken så det kan hämta grönsaker när det passar dem :-)Inne i växthuset är det varmt och skönt för de rangliga tomatplantorna.
Varje planta sitter fast i taket med ett snöre som Annika reglerar nästan varje dag.
De växer så man nästan kan höra det knaka härinne.


Gröna små minitomater på g. Annika har köpt speciella humlor till plantorna som hjälper till med pollineringen. Det finns humlor som är fostrade på att pollinera just tomatplantor. :-) Mogna tomater finns att köpa i Gårdsbutiken ca 3v efter midsommar. Även gurka och sallad finns då. All odling är ekologisk.


 Jag vill också ha ett vackert växthus....fast det är varmt som sagt. Vi går ut till sparrisen.


Ute på åkern. Här växer sparris som såddes ifjol. Annika råkade ut för att hela hennes sparrisfält bara dog och har fått börja om på ny kula. Den här sparrisen ska bara stå här och vara vacker i år.. Det tar nämligen två år för sparris att etablera sig. På tredje året kan man skörda en vecka. År fyra , tre veckor. Sen kan man skörda igen som vanligt. Man skördar fram till midsommar sen får den växa upp och bli en yvig buske. Busken ska ta emot solens ljus och ladda energi inför nästa år. 


Gröna och ståtliga, och framförallt goda! Och här pratar vi riktig snabbmat. Ner i kokande vatten någon ynklig minut, sen är de klara. På med lite salt och kanske en god olja. Klart!


 Skördar gör man för hand, en och en skärs de av med kniv. Varma soliga dagar växer sparrisen så fort att det händer att Annika får skörda både morgon och kväll.  I år odlas det också den gamla kultursorten nakenkorn på gården Det är det vackert ljusgröna på bilden. Väldigt nyttigt och gott! Äts precis som ris eller i en sallad.
Små nyttiga naken-korn. Fina med sina olika nyanser av brun/beige.
Morotsfrön ska ner i jorden idag.  Annika har gemensamt med ett gäng andra i Hushållsgillet en liten och lämplig såmaskin som man bara drar framför sig. Så trillar frön ner på lämpliga avstånd. 
Bra mycket skönare att gå upprätt än att stoppa i varje litet frö för hand.  

Dagens lyxlunch. Sparrissoppa med surdegsbröd och Annikas vispade smör.
Soppan säljer Annika i sin gårdsbutik. Jag köpte med mig och serverade den till förrätt på en middag. Succé!

Det här var ju inget vanligt smör utan Annikas Vispade Smör. Gott inte bara på smörgås utan också god att låta smälta över kokta sparrisar eller andra grönsaker. Här kommer receptet: 1/2 paket normalsaltat smör, 3 dl rapsolja, 2,5 dl vatten. Kör allt i en matberedare tills det gifter ihop sig. Servera smöret rumstempererat. Annika använder gärna en nötig olja som tex den från Ovansjöbygden i Gästrikland. Då blir det extra gott. Kolla in återförsäljare av den oljan på
http://www.nygardsilem.se/aterforsaljare.html

Nu ska jag få hänga med till Esas bin. Jag har aldrig stoppat näsan in i ett bisamhälle förr. Men här är jag rustad till tänderna för närkamp.
Esa får kolla läget först, innan jag vågar mig fram. Det vackra trädet som skuggar bikuporna är ett urgammalt päronträd! Mäktigt.
In och ut i kupan... och hämta mer pollen. Det är nog ett strävsamt liv att vara bi. Men här finns det i alla fall ett helt fält med blommor i närheten. Så de behöver inte flyga så långt.


60 tusen bin kan det finnas i en enda kupa. Just i I den här bor det ca 30 tusen bin. Men bara en drottning. Esa köpte sitt samhälle för några år sedan från Delsbo. Så det är äkta hälsingar hela bunten. 

Vacker guldgul honung. Det är verkligen fantastiskt att se deras idoga jobb när man står där och tittar. Så de sliter tillsammans för att skapa något så gott som honung. 

Tillslut lyckades Esa hitta drottningen. Hon syns för hon är större och är på bilden här lite mer orangefärgad.
Esa går just nu på en kurs hur man avlar fram drottningar. De sprider nämligen ut något som påverkar hela samhället så det är viktigt att de är snälla drottningar. Esa berättar att hans Delsbo-drottning är lite av den aggressivare sorten...
En helt egen liten vetenskap. Drottning-odling. 
Vill du köpa gårdens honung så finns det burkar från förra året i Gårdsbutiken. Årets honung kommer i slutet på augusti.

Stort tack Annika och Esa för att jag fick komma och titta på er gård och hänga med er nästan en hel dag.
Hoppas att många hittar till er butik i sommar.  På www.helsingesparris.se finns mer info om öppettider och kontakt mm. Jag måste bara avsluta med några fler bilder från mitt besök. Håll tillgodo. 


Lite avis blev jag på denna praktfulla, ja vad ska man kalla den, ägghållare. Äggpjäs. Äggtrappa. Snygg i köket är den hursomhelst. Äggen kommer från byn bredvid, Kinsta. Där kan man köpa äggen i deras gårdsbutik samt  "Bo på Lantgård" Kolla in www.kinstagard.se
Som ett konstverk blev Esas 30-års present han fick av Annika. Plommonträd på spalje.

Dillpioner. Går inte att äta fast det låter så...men vackra är dom.


Annikas svalkande nektar gjord på jordgubbar, svarta vinbär och blåbär.
En glas fullt med nyttiga antioxidanter. Den goda nektarn finns att köpa i boden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar