onsdag 26 juni 2013

Glada djur och god mat i Norränge


Välkommen till en fin gård med massor av djur  och en gårdsbutik.
Här bor  Helene Norlund med sin familj på en gård som har varit i hennes mans släkt i flera generationer. Nu bor här inte bara familjen utan en massa djur också. Gården är ett populärt utflyktsmål för skolklasser som kommer hit för att uppleva en levande bondgård och se hur djuren bor och har det i sin naturliga miljö. Här finns kor, får, baggar, ankor, gäss, kaniner, grisar, en tjur, katter och ett gäng höns.
I den lilla gårdsbutiken finns det mycket kul och gott.
Här ser ni  b la Hälsinge Svagdricka från Hälsinge Ångbryggeri i Ljusne.
En matig och god presentlåda att ge bort (eller behålla) med Barkbröd, opastöriserade ko-ostar som Grönmögel och Cambria, Mat korn mm. Här finns också Faktoriet i Flors smaksatta rapsoljor, fårskinn, tunnbröd och potatis i säsong.
Mjöl finns också till försäljning från Hallens kvarn i Kilafors,
Helene gör färsk ko-ost som är supergod att skiva och ha på knäckebröd eller kex.  Osten vill jag  beskriva som lite syrlig och krämig. Fräsch. I sin enkelhet är detta en smakupplevelse i sig. 
Traditionell ostkaka serveras oftast med saftsås som dessert.  Vill man prova något annorlunda som förrätt kan du följa denna länk till kocken Lisa Gustavsson Flygts  recept http://www.ica.se/recept/halsinge-hamboni-701695/
Det är vi som står för den goda råvaran!

Sonen i familjen har ett stort intresse för höns och andra fåglar och de har en massa olika raser. B la en utan fjädrar på halsen. Den ville dock inte fastna på bild. Men här är en av de tjusiga äggproducenterna tillsammans med Helene.
Har man tur finns det ägg i gårdsbutiken när man kommer. Dessa flak brukar vara omåttligt poppis.
Fåglar är som sagt ett stort intresse och på gården finns förutom höns också vackra ankor och gäss.

Vill du handla kött direkt från gården så kan du beställa köttlådor. Det finns också en frysbox med kött i gårdsbutiken.
Klart och tydligt budskap! Men även gris och lamm/fårkött finns på gården. De slaktar på hösten och sen styckas och paketeras köttet och levereras till dem som tecknat sig för köttlådor.

Nötkreatur av sorten Herford.
Helene tar mig med bortanför kossornas hage till grisarna. Jag blev nästan lite rädd för de här var verkligen STORA. Titta på förhållandet hand och tryne. Jag vågade inte mata utan höll hårt i kameran istället.
Men det är glada grisar :-) Jag fick träffa smågisar när jag var här också.  Men dom hade fullt upp med att äta och  busa med varandra. Jag var sugen på att ta upp en smågris för att ta ett sött kort, men då skriker de tydligen och blir oroliga. Det vill vi inte riskera. Så vill ni se dom får ni åka hit!
Det är härligt att bada i lera! Han har skön blick den här grisen tycker jag.
Bakom ladan bor de tre baggarna. Här har vi en kille från Gotland.
Dom har ett soft liv killarna. Ligger och vilar...väntar på att få träffa tjejer.


 Norränge har ett stort antal får och har både får och lammkött till försäljning.
Dom har stora härliga marker att gå på.
Ser du denna gårdsplan så har du kommit rätt. 
Hitta hit!
http://www.turistmal.se/?index=item_map&id=5256
Som ni förstår så kan man gå runt på den här gården hur länge som helst och titta på alla djur.
 Här vilar familjens tjusiga katt i skuggan. Och gullis små nosar som kikar fram är ju bara helt oemotståndliga för små barn. Gör en kul resa och titta på de fina djuren med barnen och botanisera bland de lokala råvarorna i butiken.

Tack Helene med familj för att jag fick en sådan fin rundvandring på er gård. Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar