fredag 28 juni 2013

Nytt och gott med suring!

Alla uppskattar inte den jästa delikatessen så mycket att de vill gå på en regelrätt surströmmingsskiva. Men, kanske är man sugen på att testa i alla fall. Här får du inspiration på hur du kan servera surströmming kanske som förrätt eller som del i en tapasmeny. Festligt, tjusigt och gott!
Nedan följer tips från mig och Yasmin som är husfru på Gävle Slott. (hon hade aldrig ätit surströmming innan)
Så, låt er väl smaka och våga prova! Vi har arbetat med de klassiska tillbehören och några nya.

Yasmines snaps
Är man en suring-fegis så är det här receptet perfekt för nybörjaren.

Bottna snapsglas med creme fraiche, vi använde Gefle Ortens ekologiska. 10%.
Skär kokt potatis i fina kuber, finhacka rödlök och skär surströmmingsfiléer i små bitar.
Varva i lager i glaset. Hacka sedan ett gott sött äpple och toppa med det. På bilden har vi dekorerat med några tunna skivor av äpplet och lök och en gräslöksblomma.


Borkbo tapas
Jag ville döpa den här lilla godbiten till den suring vi arbetade med idag. Den från Borkbo i Enånger.

 Stek kokt potatis i skivor i smör, lite socker och salt så de blir knapriga och får fin färg.
Tillsammans med potatisen steker du också lite rödlök, låt den också få lite sockerstänk på sig.
Lägg sen de stekta skivorna på en tallrik med en surströmmingsfilé på. Toppa med den stekta rödlöken och lite hackad gräslök. På sidan en klick med gräddfil eller crème fraiche.

För den vana surströmmings-ätaren kanske det låter märkligt med stekt potatis till. Men den sötfrasiga potatisen är väldigt bra i kontrast med den mjälla salta fisken. Testa!





Jungfrukustens lilla rackare
Istället för att använda rå lök så ville Yasmin testa att lägga in den i en 1-2-3 lag för att öka på sötman.
Koka upp en lag med 2 msk ättikssprit 12%, 4 msk socker och 6 msk vatten. Låt lagen svalna och lägg i den tunt skivade rödlöken. Låt den dra i minst en timme, gärna längre.
Skiva sen potatis i fina skivor, och lägg på två suringfilér per person. Toppa med den inlagda rödlöken. Enkelt och väldigt gott. Servera tunnbröd och smör till om du önskar det.






Augusti ettan
Surstömming med långbakade tomater i ugn, kokt kall skivad potatis med finhackad rödlök och crème fraiche.
Lägg allt detta smarriga på ett smörat tunnbröd och du är hemma!

Så här gör du tomaterna: Halvera små coctailtomater, nu är det dessutom säsong för våra extra goda svenska :-)
Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja. Strö på lite salt och socker och glöm sedan bort dem i ugnen i ca 3 timmar i 100° värme. Tomaterna håller sedan i en tättslutande burk med olja i flera veckor.

Ps! Använd inte färdigköpta soltorkade tomater, de är alldeles för starka och salta i smaken. Ds.


  Jag rekommenderar en liten Järvsö Aquavit från Tevsjö Destilleri till våra små förrätter. Eller en god öl, kanske från Järdraås eller Hälsinge Ångbryggeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar