![]() |
Jag fick vara med en eftermiddag när det skulle kokas Källers bröstkarameller och Trocadero karameller. Trocadero görs på samma essens som läsken det är ett samarbete med Wasa bryggerier i Sundsvall. |
![]() |
Här är dom, när de är färdiga för att åka ut i butiken, men såhär går det till när de tillverkas: |
![]() |
Det är här, i det stora kokkärlet, som det magiska händer. En riktig trotjänare. |
![]() |
Källers bröstkarameller smaksätts med b la honung. Just den här kommer från norra Hälsingland. (Källers är riktiga bardomskarameller för mig, mormor hade alltid en påse i handväskan) |
![]() |
Smeten vilar sen en stund på ett kylbord för att bli svalare och hanterbar så den kan knådas. Ytan svalnar allteftersom och man viker och knådar den efter ett visst system. |
![]() |
Snygg färg, som bärnsten, och vacker glans. Man vill känna på ytan, för den ser så härlig ut, men det är fortfarande hett. |
![]() |
Jag fick också prova att knåda :-) Det var tungt och segt, men kul! En deg väger ca 40 kg. |
![]() |
Efter att man har bitat upp den i lagom bitar ska det knådas maskinellt också för att ta ner temperaturen ytterligare. ![]() |
![]() |
I en annan maskin pressas smeten till en lång kaka som sen pressas in i formar så det blir små karameller. |
![]() |
Olika stanscylindrar beroende på vilken karamell man ska göra. Retromellernas apelsinform till vänster, bröstkarameller och Kungen av Danmark. |
Här ser ni hur smeten pressas mot stansformen till små runda karameller. |
![]() |
Sen fortsätter det att åka vidare på ett långt band tills de hamnar i en trumma där de skakas runt och på så vis separeras. Om jag provsmakade? Såkart!!! |
![]() |
Dessa storpack finns bara att köpa i Fabriksbutiken. Inte helt perfekta i formen men med precis samma smak som alltid. Tomteklubbor! Funkar när som helst på året, trots namnet! |
![]() | ||
Snart får vi vänja oss vid andra nya förpackningar i butiken. Här tittar Ewa på provtryck från tryckeriet för godkännande. Så håll ögonen öppna!
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar