onsdag 19 februari 2014

Karamellfabriken i Hudiksvall




Mitt i centrala Hudiksvall ligger den fina gamla karamellfabriken, Fagerströms.
Många barn har stått och tryckt näsan mot glaset inne i butiken för att titta på
hur de goda karamellerna tillverkas. Jag minns att vi åkte hit på studiebesök från Söderhamn när jag gick i skolan.
Här ser ni Johan, Anders och Ewa, fjärde respektive tredje generation efter Emma Fagerström som
grundade företaget 1922. Anders och Ewa tog över 1992. Här med en hel låda godis som heter just
"Mor Emmas Karameller".
Jag fick vara med en eftermiddag när det skulle kokas  Källers bröstkarameller och
Trocadero karameller. Trocadero görs på samma essens som läsken det är ett samarbete med Wasa bryggerier i Sundsvall.
Här är dom, när de är färdiga för att åka ut i butiken, men såhär går det till när de tillverkas:
Det är här,  i det stora kokkärlet, som det magiska händer. En riktig trotjänare.
Källers bröstkarameller smaksätts med b la honung. Just den här kommer från norra Hälsingland.
 (Källers är riktiga bardomskarameller för mig, mormor hade alltid en påse i handväskan)
När smeten har kokat klart åker den i kopparkitteln till arbetsbordet.
Det är hett som attan, det vet alla som någon gång kokat knäck eller kola. Så det gäller att vara försiktig och ha bra handskar. Här doftar det nu av bröstkarameller, starkt och uppfriskande.
Smeten vilar sen en stund på ett kylbord för att bli svalare och hanterbar så den kan knådas.
Ytan svalnar allteftersom och man viker och knådar den efter ett visst system.
Snygg färg, som bärnsten, och vacker glans. Man vill känna på ytan, för den ser så härlig ut,
men det är fortfarande hett.
Jag fick också prova att knåda :-) Det var tungt och segt, men kul! En deg väger ca 40 kg.
Efter att man har bitat upp den i lagom bitar ska det knådas maskinellt
också för att ta ner temperaturen ytterligare.

I en annan maskin pressas smeten till en lång kaka som sen
pressas in i formar så det blir små karameller.
Olika stanscylindrar beroende på vilken karamell man ska göra.
Retromellernas apelsinform till vänster, bröstkarameller och Kungen av Danmark.
Här ser ni hur smeten pressas mot stansformen till små runda karameller.
Sen fortsätter det att åka vidare på ett långt band tills de hamnar i en trumma där de skakas runt och
på så vis separeras. Om jag provsmakade? Såkart!!!
Sen blev det Trocadero-karameller, de görs precis på samma sätt.

I den lilla butiken som har öppet 8-11 och 13-15 på vardagar kan man
köpa storpack med Mor Emmas och alla andra karameller.
Det finns också en del andrasortering till nedsatt pris. Om du kommer långväga ifrån och vill vara säker på att det är öppet ring innan 0650-12 788. (Sommarveckorna 29-31 är det stängt)

Här kommer en godiskavalkad från fabriksbutiken:
God trio med Retromeller till vänster.
BRAVO-kola får mig att tänka på godisregn.
Jag tycker dom är så himla fina i sina rutiga papper och så fastnar dom sådär härligt i tänderna :-)
Klassika polkagrisklubbor.
Dessa storpack finns bara att köpa i Fabriksbutiken. Inte helt perfekta i formen men med
precis samma smak som alltid. Tomteklubbor! Funkar när som helst på året, trots namnet!

Snart får vi vänja oss vid andra nya förpackningar i butiken.
Här tittar Ewa på provtryck från tryckeriet för godkännande.
Så håll ögonen öppna!

Vill ni köpa Fagerströms karameller och inte bor i Hudiksvall. Misströsta icke. De finns i godishyllan på massor av vanliga matbutiker. Och har dom inte, fråga så dom kan beställa hem!
Tack för att jag fick komma och vara med er, det var jättekul.

Besök deras hemsida www.fagerstroms.se för mer info och historik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar