måndag 24 juni 2013

Majas Café och Berits Bod i Rengsjö

Med väldens utsikt över hela Rengsjö ligger Berits bod uppe på kullen vid kyrkogården. Just denna del av byn heter Västerbyn och i det här lilla torpet ska det finnas prisbelönt gelé och lite annat smått och gott.

Berit Wahl utanför sin bod. Hon har gjort massor av spännade saker i livet. Drivit vandrarhem  och familjehem b la. Och hon har lagat massor av mat. Nyligen presenterade hon Hälsingetacos med koost för juryn i Det stora matslaget som ska gå på TV i höst. 

Här är det ingen som renoverat sönder något kök...
Kolla in de handgjorda etiketterna...gelé och  maskroshonung  (den gula) och längst till höger honung smaksatt med granskott.
Berit har fått Eldrimners guldmedalj för sin Aronia gelé. Aronia är ett bär som är sprängfyllt med antioxidanter men ska behandlas precis som rönnbär. Bären ska frysas innan man gör saft eller gelé. Det är gott att blanda ut med röda vinbär.
Jag botaniserar i skafferiet. Här med Hallonsaft och Maskros-honung. Berit berättar att hon plockar maskrosor med bärplockare! Berits produkter hittar du också på Träslottet i Arbrå. (traslottet.se) och på Västerby Hembygdsgård.(vasterby.com)


Men det finns inte bara godsaker i skafferiet och i livet. Här hänger både stickat och sytt. Sen hade hon en del loppis också.

Nästa Hogwarts.Åk inte förbi den här skylten :-) Och inte heller den som hänger nedanför. Det är bara några 100 meter mellan boden och Majas Café. Det finns mycket gott att upptäcka i  Rengsjö :-)

Vi fortsätter till Majas Café för att äta lunch.

Maja och hennes familj bor här också så det känns verkligen som att komma hem till hennes trädgård.
Platsen där huset ligger  heter Knektens. Så det blev namnet på den  här söta lilla kaffestugan där man kan sitta och fika om det skulle regna eller bli kyligt.

Maja heter egentligen Mary-Ann Sörlin, här på trappan till cafét och inredningsbutiken. Nu har hon planer på att bygga en restaurang som ska rymma ca 100 personer. Perfekt för bröllop och andra fester! 


När man kommer in förstår man att det här är inte bara ett kafé. Det är en enormt stor inredningsbutik också. Och då menar jag enorm bokstavligen. Hela övervåningen på ladan är fylld med alla kända inredningsmärken du kan tänka dig. Det är mycket svårt att inte gå därifrån med något nytt till t ex köket.
En liten del av all inredning på övervåningen.

Kaffet får du dricka i vilken kopp du önskar.

Goda småkakor i vackra burkar. Här serveras hembakat och smörgåsar, glass och praliner. 
Jag är hungrig och vill inte ha kakor idag utan beställer en smörgås. Ska jag välja Birgittas härliga, Johnnys sunda, Marys fina eller Morris goa? Matbrödet som de gör smörgåsarna på kommer från det lokala bageriet Bull-Olles i Bollnäs. (bullolles.se)  Jag frågade vilken som var storsäljaren. Men det fanns det ingen, de hade däremot försökt att variera menyn genom åren men det är svårt att ta bort och lägga till tycker Maja. Alltid är det någon som saknar just SIN smörgås.

Mitt fina lunchsällskap. Ylva från Hälsingelivs och hennes dotter. Det är väldigt vackert att sitta och fika i trädgården. 

Jättemackor häråt!
Min smörgås "Tussens favorit" med köttbullar och Johnnys senap mm.  

Ylvas dotter beställde sin favoritmacka med skinka. 
Majas Café är öppet året om. På majascafeopresenter.com hittar du alla öppettider mm. Hoppas ni hittar  hit till Rengsjö. Ska man dessutom hitta den perfekta presenten till vem som helst finns det garanterat här.

Jag kunde inte låta bli att köpa fina paraplyklubbor hem till mina barn!
Hit kommer jag att åka igen, många gånger :-)

1 kommentar:

  1. Jag älskar Majas café. Helt underbart ställe. // Petra

    SvaraRadera