måndag 17 juni 2013

Mat och promenad i Högbo




I Högbo några km utanför Sandviken på väg mot Ockelbo finns det ett område som jag ska besöka flera gånger. Det finns så mycket att titta på och att uppleva här. Det är ett fantastiskt rekreationsområde med caféer, den fina Högbo Brukshotel och deras topp-restaurang. En stor fin och lite annorlunda lekpark och ett område med djur. Dessutom har Björk & Berries sin fabriksförsäljning här.

Den här gången var jag här med familjen för att fira att dotterns skolavslutning med lunch på Högbo Qvarn. Dom har en lunchbuffé som brukar bestå av två alternativ. Det brukar vara vällagat och gott och när vi var där serverades lasagne och fisk. Vi blev mätta och nöjda! Framför allt är det miljön här som är fin.
Man sitter alldeles intill  Högboån. Det var tur att det fanns stora parasoll för det var riktigt varmt och vindstilla.
Mycket frestande fika fanns uppdukat. Vanlig kulglass fanns också.
Landskapste från Gästrikland fanns att köpa i den lilla butiken som också hade leksaker och porlin mm. Det smakar inte liljekonvalj som man kan tro av bilden,  för det är Gästriklands landskapsblomma.  Det var ett svart te med smak av bergamott, vanilj, fläder och jordgubb.
Till vänster ser ni en av uteserveringarna vid vattnet. I bakgrunden skyltar minigolfbanan. 

Utsikt över Sme-Johans hytta där det den här dagen var en massa ungdomar som fick prova på att smida. I det röda huset finns ett galleri där det fanns mycket häftig keramik av Margareta Persson. 
Kika in i smedjan . Jag tycker mycket om de klassiska smidda krokarna de gör här.
Och deras konstverk för t ex klematis eller rosor att klättra på.
På promenaden i parken träffade vi på både höns, kaniner och  getter. Det är ett stort inhägnat område där man kan titta på djuren. Här ser vi en riktig fight mellan två killingar.



I närheten av djuren  finns en stor kul lekpark med b la ett riktigt lok att klättra på.
På promenad i köksträdgården. I det stora huset på bilden låg innan kocklandslagets träningskök.

 Det var på den tiden Gert Klötzke var lagledare.  Det var många år sen, men skylten sitter fortfarande kvar.
Tillbaka till köksträdgården....sköna ord.

Här växer b la Isop som man förr trodde skyddade mot olyckor. Växten användes för att lindra krämpor som halsont och dålig matlust. Även brännvin kan kryddas med örten.

Så här ska den se ut när den blivit större.
(bild: Wikipedia)
Café Gruvstugan var stängt den dagen jag var där men det var ursprungligen en bostad för gruvarbetare på 1800-talet. De serverar kaffe och hembakat och här kan man hyra in sig om man kanske vill fira något! Det ska dessutom ligga en badplats här inärheten, som jag missade...
Hej då Högbo. Jag kommer tillbaka och besöker växthuset och hotellet en annan dag. Det här är verkligen en plats jag rekommenderar alla att åka till. Äta, bada, shoppa och njuta av den underbara parken. Lugnet här är påtagligt och rekreationspark är verkligen det rätta namnet.
Vill ni läsa mer om Högbo och läsa mer om vad som finns där. Besök då deras hemsidor. http://www.hogbobruk.se/ och hotellets http://www.hogbobrukshotell.se/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar