onsdag 26 februari 2014

Viltkött till alla!


I Trödje välkomnas vi av KarlBertil och Annica som driver Viltmarken.
För dig som vill få tag på välhängt viltkött är detta en liten guldgruva.
De erbjuder nämligen inte bara kött utan även utbildning i tillvaratagande från skott till gryta!

Jag var där på besök med tre kockar fån Gävletrakten för att få en rundvandring och höra om hur allt går till med jakt, slakt och hängmörning av viltkött. Här ser ni Kökschefen Stefan på Högbo Brukshotell, Rodde från Restaurang Södra och Hans-Erik, frilansande kock på Gourmet Gourmand i kylrummet.Just idag hänger här rådjur, dovhjort, mufflon och vildsvin. I under tio grader ska inte djuren hänga de första dygnen. Djuren hänger först med pälsen på, det är det bästa sättet att skydda mot bakterier, sen flår man djuret och hänger det i kylrum för ytterligare mörning. En älg hänger i minst 14 dagar för att köttet ska bli riktigt mört och gott.

KarlBertil inspektetar de olika djuren i kylrummet. Olika djur behöver olika tid på sig att möras.
Det här vildsvinet kommer söder ifrån, men det kommer nog inte att dröja särskilt länge innan vi ser mer av de vilda grisarna i vårt län. Förra året var det för första gången i Sverige som det sköts fler fler vildsvin än älgar!
Och apropå vildsvin? Vem har lagt ner det här? Ingen mindre än Hans Majestät Konungen minsann.
Jag ska laga till nåt gött av det där vildsvinsinnanlåret någon dag!

Annica visar upp en köttlåda med delar från både mufflon, vildsvin och and. Vill du veta lite priser så kan du hitta det under deras hemsida www.viltmarken.se. Det går utmärkt att beställa som privatperson. Vill man ha något speciellt djur eller styckdetalj kan man lägga in en  beställning. Tillgången bestäms av jaktsäsongerna men det finns även fryst kött.Viltkött- det mest naturliga, är Viltmarkens devis.

En av de allra första som ringde och ville beställa viltkött efter att Gefle Dagblad hade skrivit en artikel om Vilthateringen, var en kvinna som var vegetarian men kunde tänka sig att äta kött från vilda djur. Hon köpte en hel dovhjort!


Tillsammans med Hans-Erik Holmqvist, som vann silver i SM i Matverk 2014 för sin Lambetta, lufftorkat lamm, skall Viltmarken förädla rådjur, mufflon, dovhjort och vildsvin genom lufftorkning. Dessa produkter kommer kommer att vara till försäljning när de är klara. 
Kocken Stefan Johanssson och KarlBertil pratar köttkvalité och under armen har Stefan ett gäng fasaner som fick följa med hem till Högbo Brukshotel utanför Sandviken.
 Vill du också prata med KarlBertil?
Ring 070-774 10 60, han hälsar att han mer än gärna svarar på frågor som rör jakt och viltkött.
Ni kan också maila på annica@viltmarken.se eller kalle@viltmarken.se

Och den här fina fasanen tillsammans med mufflon fick följa med Rodde hem till Restaurang Södra i Gävle. Idén är att göra en korv. Har ni tur hittar ni fasankorv på menyn. 
Tack KarlBertil och Annika för att vi fick komma och hälsa på. Det var väldigt intressant och vi fick lära oss massor!
Jag blev väldigt inspirerad av att laga mer vilt. Jag ska hem och tillaga både and och vildsvin!

Jag måste bara avsluta bloggen med att visa ett levande djur. Här i Trödje bor nämligen ett gäng med pärlhöns också. Vilken otroligt fin fjäderdräkt de har, supertjusiga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar