onsdag 5 mars 2014

Kaffekultur hos Café Sarria

Om man vill sätta en smak och doft på Gävle så är det lätt att välja kaffe. Här ligger Gevalia mitt i stan och när de rostar sina bönor så kan man känna det över hela stan. Men, vi har inte ett av Sveriges största leverantörer av kaffe här utan också en av de minsta. Välkomna till Café Sarria ett kafferosteri i Sätra strax utanför Gävle.

Heber Sarrias  familj har odlat kaffebönor i generationer. Själv kom han till Gävle  för 22 år sen, men banden till familjegården är starka. Don Aquilino Sarria startade som kaffehandlare redan 1925. Nu odlar och exporterar Heber familjegårdens kaffebönor hit till Sverige där han rostar dem omsorgsfullt.
Vi börjar rundvandringen inne bland de stora säckarna med bönor. Här hänger en stor bild över familjens Sarrias plantage i Colombia. Herbert berättar målande och tar oss med till Caucaregionen där han är uppvuxen bland kaffe och bananplantor. Han har hjälpt till på gårdens kaffeplantage sedan han var ung pojke. Han har kaffe i blodet kan man säga.

Familjen odlar endast Arabica bönor som växer fantastiskt bra i den näringsrika röda vulkanjorden på
Popayánplatån. Platsen som ligger ca  på 1750 m över havet, håller en  idealisk temperatur för kaffeodlingarna på mellan 17-27 grader. Det är även andra faktorer som spelar in. Som det idealiska läget mellan två bergskedjor.
På gårdens plantage arbetar ca 40 anställda, många är Hebers barndomsvänner. I april till juni plockas den största skörden. Även i december och januari plockar de  en mindre skörd.

När bönorna har blivit röda är de färdiga att skördas. De plockas för hand för att man verkligen ska se att de är mogna. Här i Sätra finns inga röda bönor att titta på, men, en liten skulptur visar hur det går till. I den typen av  maskin hamnar de röda bönorna för att skalen ska avlägsnas. Ni ser hur de kommer ut skalade bönor längst ner.

Samma dag som bönorna plockats fermenteras de, det jäser alltså, i ca 10-12 timmar. Sen ska de tvättas innan de ska läggas för att  torka i solen i ca 2-3 veckor. Sen ser bönorna ut såhär, det är ett tunt skal kvar som ska avlägsnas innan rostningen.  De stora gårdarna torkar sina bönor i maskiner men hos Café Sarria går det till på traditionellt vis.
Lägg till bildtext

Det är både teknik, temperatur och känsla som avgör när kaffet är färdigrostat.
Själva rostningen tar ca 15 minuter och precis innan rostningen är klar höjer man temperaturen för att karamellisera sockret på bönans yta. Det ger kaffet den där extra sötman.

Flera gånger under rostningen tar man ut ett prov ur rostningen så man kan avgöra när de är perfekta.

Heber visar Yasmin Mossberg som är husfru på Gävle Slott hur bönorna ska se ut när de är klara.

10 kg bönor rostas varje gång, då de förlorar ca 14-16% av sin vikt under rostningen så blir det ca 8,5 kg färdigrostade kaffebönor.
Efter rostningen ska bönorna packas i påsar. Här görs allt för hand, så varje påse vägs upp och försluts av Heber. Här är påsen för hela bönor. Café Sarria samarbetar också med  Lindvalls kaffe i Uppsala dit han skickar sina bönor för att malas. Är man väldigt intresserad av kaffe rekommenderas en egen kaffekvarn, då får du malningen precis som just du vill ha den.

Nu var jag verkligen kaffesugen. Café Sarrias kaffe äger en kraftfull men ändå rund och fruktig smak utan så mycket syra och inte alls den bitterhet man kan råka ut för ibland.

Måste även visa den goda chokladkakan det bjöds på till kaffet. Jag som älskar pinjenötter :-)
Malin på Gävligt Gott i Gävle hade bakat!

Stort tack, Heber och Beatrice för att vi fick komma på besök mitt i rostningen. Och tack för kaffet och alla berättelser från  både från Colombia och Gävle.
På Café Sarrias hemsida kan ni titta på fina bilder från deras plantage mm
info@cafesarria.com


Vill du själv uppleva kaffeplantagen i Colomba. Åk då med på Kaffe Safari till Colombia. Den 11 april åker den första gruppen ner. De kommer att få plocka kaffebönor,  besöka olika gårdar och uppleva atmosfären på plantage och kaféer. Det kommer även att finnas tid för en tupplur i hängmattan med utsikt över kaffe och banan plantage. Låter både spännande, roligt och skönt tycker jag!
Mer info på hemsidan. Mail info@cafsarria.com

Är du intresserad av ursprung och spårbarhet är verkligen det här ett kaffe för dig!
 Förutom den goda smaken såklart.


Här kan du köpa med dig kaffe hem och de serverar också kaffe på plats:Gävle-området samt i Uppsala och Stockholm:
Gävligt Gott, N. Rådmansgatan 8c, Gävle.
Diléns Saluhall, Ludvigsbergsvägen 16, Valbo.
Anna´s Kafé & Kök, (Vid Hedvigs Trädgård) Hedvigslund 2, Gävle.
Café Trillin, Södra Åsgatan 30B, Ockelbo.
Karin´s Skafferi, Geijersgatan 15,  Uppsala.
Lundbergs Konditori, Sjöbjörnsvägen 2, Stockholm.
Arne Söderbergs Bageri, Cedergrensvägen 55, Hägersten.

Här kan du dricka Café Sarria kaffe:
Södra Mat Bar Kaffe, Södra Kungsgatan 12, Gävle
Högbo Brukshotell, Hans Hiertas, Sandviken
Ullas Kaffe (vid Owes/Lundins Säljlager), Hagaströmsvägen 210, Valbo.
Leklandet Delfinen, Marielundsvägen 7, Gävle
Café 2000, Hamntorget 1, Gävle.
Escape Gaming, Södra Kungsgatan 40c, Gävle
Restaurang La Mancha, Norra Slottsgatan 7

1 kommentar:

  1. Härlig läsning om underbara Sarria.
    Bästa kaffet.punkt

    SvaraRadera