tisdag 2 juli 2013

Starkt och gott från Tevsjö Destilleri



Välkommen till Tevsjö Destilleri. Det enda av sitt slag i Gävleborg!

Jag och min arbetskamrat Klas har kommit till Tevsjö strax söder om  Järvsö. Tevsjö Kvarns historia blandas här med högteknologisk tysk ingenjörskonst. Här kokas det starka grejer och vi ska få komma in och titta och få en rundvandring. Tyvärr så kör jag ju bil så så mycket smaka blir det inte... idag i alla fall.


Kommer du norrifrån så möts du av denna vy. Sväng höger och du är framme vid Tevsjö Destilleri.
Jonas Larsson, hälsar välkommen. Han är bartendern som fick idén till att starta ett bränneri här i Teve, som är bynamnet.  Hans gamla släkting blev en gång straffad för hembränning, så han skojar och säger att han har det i blodet.

Men har han sprit i blodet så har hans fru Anna Larsson, mjöl i sitt. Hon är den 6-generationen här på gården! Här med  lilla Alicia, vid mitt besök 15v. Här klagar man inte att man måste vara uppe med pigga barn på nätterna. Nej Alicia verkar sova. Däremot måste Jonas vara uppe och kolla andra temperaturer på nätterna så det inte blir för hett i pannan när det kokas finsprit.
Vi får följa med på rundtur inne i det allra heligaste. Här tronar potstill som har blivit vackert rosa av värmen. 
De tre kolonnerna som är döpta efter släktingar till paret reser sig majestätiska upp i taket, och en till och med  ovanför själva taket!
Såhär ser det ut utifrån :-)
Kvar-Erik var Annas morfar. Och även hans far hette så.
Här kan vi se att det kokar som det ska!
Jonas berättar entusiastiskt om alla fina instrument och hur hela processen från korn till sprit går till. Kornet kommer från deras egna kvarn och vattnet från en källa i närheten.
Klas Fredriksson som själv är en entusiastisk ölbryggare får lukta på svansen.

Först får man det som kallas Huvud, sen Hjärtat ligger på 96% sprit / etanol.
Sen kommer den sk Svansen som består av tyngre grejjer, brutanol, propanol mm
Här står snapsglasen redo! Vill du också komma hit på provningar eller rundvandring. Boka på hemsidan.
Gilla även deras FB-sida för att få alla nyheter. http://www.tevsjodestilleri.se
Uppe på övervåningen kan man titta ner på de fina maskineriet men också kolla in gamla hembrännings-apparater.
Här kan man också äta middag och ha provningar.  Till snapsen brukar serveras en bricka med delikatesser från delsbo chark, Björks i Färila, kött från Hälsingestintan och knäcke med strömming.
En säck med smak. Ljung till Järvsö Snaps Ljung och honung.  Honungen är också lokal och kommer från Gunnar Rehnberg i Järvsö.

Fler fina smaksättare som Tahitivanilj, kanel från Sri Lanka och anis.




Vackra flaskor och fina etiketter kommer att pryda mången jul, påsk  och midsommarbord mm framöver.
Just nu finns de på lager på systembolaget i Ljusdal, Bollnäs och Edsbyn. Men de finns i beställningssortimentet.
http://www.tevsjodestilleri.se/pages/bestallning-av-drycker


I deras butik hittar du deras egna Brännvinssenap.
Anna förbereder fika till ett knuttegäng som ska komma på rundvandring. Hon bakar inte själv. Men bullarna kommer från Järvsö Gårdsbageri och ser grymt goda ut!
Här kommer dom, ett helt gäng på motorcyklar. Eftersom dom som så många andra som kommer hit inte kan köpa med sig en flaska på plats finns det andra godsaker att köpa med sig.  T ex Grillmarinad med akvavit, Gingravad lax brännvisns-senap, gravlax-sås med aquavit och sen även hällbröd på dranken.
Alla knuttar snart på plats. Lilla "vakthunden" Emigo kollar in vilka som kommer.
Och när dom ska få sin visning går vi över och tittar på kvarnen.
Tevekvarn är som en lokal "granngården" här finns allt möjligt att köpa förutom  det egna mjölet. Hästskor, frön, kläder mm. Till alkoholtillverkningen använder man skalat korn.


Fina rustika påsar som skapar habegär hos mig :-)


Inne i kvarnen hittade jag den fina luckan i golvet från 1830-talet. Här åker säckarna ner.  Det är en speciell känsla att gå på sådana golv...

Familjen tänker verkligen på närmiljön och kretsloppet i allt de gör.
Lycka till med alla planer! Och hoppas ni får mycket besök i sommar och framöver.

1 kommentar: