tisdag 19 mars 2013

Söta bröd och sura limpor i Kungsgården




Min första matresa går till Berglunds i Kungsgården. Åker man från Gävle så far man förbi Sandviken, och sen är man där! Det tog ca en halvtimme. Jag har hört så mycket gott om just detta bageri. Det ska vara det perfekta resmålet när man vill köpa gott surdegsbröd eller kanske småkakor, kanelbullar eller goda solskensbullar. Det var fint att komma in i värmen och känna dofterna av nybakat!
 



Marianne och Helge Berglund hälsar välkommna!
Deras filosofi är "Från ax till limpa". Så de har inte bara bageriet, det har en kvarn också. En alldeles egen.
Så de bakar de bara på ekologiskt odlat, nymalet mjöl från deras egna gårdskvarn. Lyxigt.

Bondbröd av surdeg, 25:-, som hittat! Men du kan också köpa fruktlimpa, tekakor, plommonbröd, Helges kumminlimpa, Markus lantbröd och Williams Råglimpa och en massa annat gott.


Det stora härliga kafferummet med udda bord och stolar. Här finns plats för 50 personer, det går bra att hyra om man ska ha någon tillställning. Det är fullt av personliga inredningsdetaljer bonader och roliga prylar. Det är som att komma hem till någon man känner!

Marianne stora samling av koppar gör att man blir lycklig och får beslutsångest samtidigt. Säkert finns det stammisar som har sin "egna" kopp här. Kanske byter jag till påtåren....


Det blev solbulle och blommig tulpankopp för mig. Jag längtar så till våren. Om bullen var god? Den var precis sådär tung och söt som man vill ha dem. Jag älskar det krämiga gula, dom där bullarna borde bli officiella påskbullar! Dom ser ut som sockrade ägg.


Familjen Enström / Jäderström är flitiga besökare. De vill nästan inte rekommendera soppan på onsdagar och de goda pajerna på fredagar. Då kanske vi inte får plats längre skojar dem.

För de små som tröttnat på att fika finns en liten plats för lek med dockor och klossar mm. Här ser vi unga fröken Enström/Jäderström från Kungsgården.

Nu har vi åkt hem till gården där den fina kvarnen finns. Det är en stenkvarn som fam Berglund köpte redan 1991 från Österrike.  På deras hemsida berglundsbageri.se läser jag:
"Stenmalet mjöl blir ett fiberrikt mjöl som behåller vitaminer och mineraler till mycket hög grad och mjölkornet får en speciell struktur som gör att brödet blir saftigt"


Helge visar det fina mjölet som är lite gulare till färgen och inte alls så vitt som det vanliga mjölet vi köper i butik.
Vill du göra din egna surdeg? Då ska du verkligen satsa på ekologiskt, kravodlat mjöl. Här finns alla godsaker kvar som gör att surdegen kan leva och utvecklas.

Stort tack till Berglunds Bageri för att jag fick komma på besök. Nästa gång kommer jag tillbaka med familjen.

Mer information om begeriet och kvarnen hittar du på  www.berglundsbageri.se







1 kommentar:

  1. Vilken mysig blogg! Hit kommer jag att återvända fler gånger. Och förhoppningsvis blir det ett premiärbesök på Berglunds inom kort. Det känns så!

    SvaraRadera