Det fanns också rökta korvar från Hamrånge och gravad fisk från Bergmans i Norrsundet. |
Mingel vid Brännvinsbordet. |
Smaktest av kokt torsk. |
Prisbelönta doktoranden Viola Adamsson från Segersta, höll två föredrag. Ett om den nyttiga nordiska maten som hon har forskat på och dragit slutsaten att den är lika nyttig som medelhavsmaten! (När man pratar om Medelhavsmat kan man tillägga att det är vad som åts på ön Kreta innan 1960) och det andra om matarvet från Hälsingland. Vi pratade om ostkaka, pölsa, stuv, korngryn, välling och gröt mm mm. Det finns så mycket roligt "matmaterial" att inspireras när man vill skapa moderna rätter med historia på krogen idag. Viola vann nyligen pris i kategorin bästa kokbok i kategorin Scandinavian cuisine i Gouramnd World Cookbook Awards för boken Nordens bästa mat Läs mer på: http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=2362&area=2,10,16&typ=artikel&na=&lang=sv |
Full fart i köket...bland vitkålshuvuden och purjolökar... |
Den mjukbakade vitkålen. Det smakade lite som kålsoppa "på bit". |
Slutresultatet av kålen med ett getmjölksskum och toppad med kvabbsorom. Stiligt presenterad i en liten portionskarott. |
Gävle Slotts husfru Yasmine piffar sin grupps dessert med ätbara blommor. |
Här ser vi slutresultatet. |
Nybakade kocken Alice friterade så det fräste om det. Till vardags kan ni smaka hennes mat på Meat och Elite Hotel. |
Projektledare för Mat&Prat dagen kocken Hans-Erik Holmkvist i köket med Kristoffer Ekman och Paul Svensson. |
De glada vinnarna för rätten "Hälsingevilt" Nicki från Elite Grand Hotel, Ronny Martinsson från Sjömärket i Mellanfjärden och Marcus från Mackmyra. |
"Kålsoppa på bit" låter inte så dumt.
SvaraRadera