torsdag 5 december 2013

Den snälla pepparkaksfabriken


Nu ska ni få följa med in i en liten fabrik med stora visioner.
Med hantverk och hemliga recept skapas här goda kakor som sprids både över Sverige, London
och Berlin. 
Välkomna in i värmen hos Arbrå Ångbageri. Doften av pepparkaka slog emot mig när jag klev ur bilen
redan på parkeringen. Och här inne doftar det JUL. Här inne sätter man igång att jobba 04.30 på morgonen.
För ägaren, Petra Abrahamsson, är detta den fjärde julen hon bakar dessa klassiska pepparkakor.
I april 2010 köpte hon bageriet som startade i Arbrå redan 1892. Nu bakas här ca 86-100 tusen pepparkakor om dagen under högsäsong sep-dec.



Degen blandas ihop efter gammalt hemligt recept. Och Peter Eriksson som här häller i sirap gör  7 st pepprkaksdegar varje förmiddag som väger ca 60 kg styck. Det blir lite deg det. Sen ska degen vila i ett dygn innan man kan baka. Här åker sirapen ner. Här används inga konstigheter som transfetter eller konserveringsmedel.

För att få fram den rätta smaken kryddas degen med de klassiska smakerna, nejlika, ingefära och kanel. Dessa vägs mycket noggrant på våg, så att det blir precis lika varje gång.





Med vana händer knådas det ihop lagom stora degar som ska ner i pepparkaksmaskinen.

Bullen, i vit t-shirt, som sköter kavel & stansmaskinen har jobbat i 40 år i bageribranchen.
 Han kan det här med bakning helt enkelt.

Den gamla pepparkaksmaskinen som tillverkades i Järbo på 50-talet går fortfarande som en klocka.
Här ser ni pepparkaksdegen komma kavlad och fin. Så åker den  in under stans-plattan med blomformarna
och kommer ut på plåtar. 


Papparkaksdegen som blir över när man stansat och kanske de kakor som inte blev
helt perfekta får ta en runda till under kaveln.
Men här kom det ut en fin plåt med blommor, klara att gå till gräddning.

Skjuts in i ugnen i ca 10 minuter. Det bakas av 3000 st pepparkakor samtidigt. 

Och ut kommer de,  nygräddade, gyllenbruna och spröda. Önskar att ni kunde känna doften.
Nu ska de packas. Men först åker de upp i den här snillerika maskinen.
Martilda Hartman sorterar med vana händer snabbt bort kakor som har blivit gräddade
för länge eller har gått sönder.
Här kommer dom!
Jag blev helt kär i den fina maskinen från 50 talet med teakdetaljer. Här glider kakorna fram med stil.

Petra packar sedan i alla pepparkakor för hand ner i de fina plåtburkarna.
Sen läggs det lite prasselpapper på toppen för att skydda dem mot kras innan locket sätts på.

Burkarna har blivit samlarobjekt för många och den rosa burken är nu tagen ur produktion. Och det som inte längre finns, det vill man ju ha! Så den färgen är det många som ringer och frågar efter. På deras hemsida kan man också få tips om hur man kan återanvända burkarna och det finns mallar för att skriva ut egna etiketter.
http://www.arbraangbageri.se/pics/Utskrifter_Etiketter_.pdf

Det finns också söta miniburkar som är perfekta att ha med i kaffekorgen och på utflykten.
Här bakas även 7 sorters kakor till alla fikasugna. Selmabröd och ungherrar tex. Jag har min egna småkakefavorit.
de finska pinnarna. Här kan du se hela småkakssortimentet:
http://www.arbraangbageri.se/sjukakor.htm
Innan jag skulle gå blev jag bjuden på kaffe och pepparkaka med smakkompisen ädelost. Den nu klassiska glöggtillbehöret tillsammans med dadlar och bacon. 
Du hittar Arbrå Ångbageris pepparkakor och småkakor på de flesta Ica & Coop i Hälsingland och Dalarna  men också  på många utvalda butiker runt om i Sverige. Bland annat på Lilla K i Bollnäs, Ostbutiken i Gävle, Diléns i Valbo, Lilli´s Smakeri i Söderhamn. Och på Skansens butik, ROOM i Pub-huset i Stockholm och i Svenska Kyrkan i London och Berlin! Och jag hittade dem i Visby när jag var där på besök härom veckan. Damerna i butiken Kränku hade heller aldrig smakat så goda finska pinnar som de från Arbrå Ångbageri.

Tack för att jag fick komma till er och hälsa på, det var superkul. Och jag luktade pepparkaka hela dagen sen :-)
 Gänget på Arbrå Ångbageri är från vänster:
Peter Eriksson, Anette Eriksson, Petra Abrahamsson, Per Lindblom och Matilda Hartman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar