måndag 30 december 2013

Gott Nytt År med Kungamiddagen


Den 29 augusti så hölls det fin middag på Gävle Slott. Kungen och Drottningen var i Gävleborg på sin resa genom Sverige. Husfrun, Yasmin Mossberg, komponerade en meny med smaker från hela länet. Här är hon på väg in för att uppträda med en sång av Lisa Nilsson. Inte alla har en husfru som både lagar mat och sjunger!!!

Kungen och Drottningen tidigare på dagen på sitt besök med lunch på Växbo Krog.
På middagen fick jag inte närvara med kameran men jag fick vara med på förberedelserna och i köket under middagen.
Det var väldigt roligt, följ med mig på en tur genom middagen bakom kulisserna.
Stora matsalen dukad till fest, i väntan på alla gäster. Några som var där var Barbro "Lill-Babs" Svensson och Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson. 

Gästerna satt vid bord döpta efter länets kommuner.

Ätbara bordsdekorationer gjorda av Hedvigs Trädgård i Gävle.

Hela den fina menyn!
Som välkomstdrink blev det en Sensommardröm med havtornsjuice från Sunnanåker  och med Havtornsgin från Tevsjö  Destelleri och lite mousserande fläder på toppen.


Förberedelser i köket med förrätten, Gästriketapas.


 Gästriketapas tallriken:
Tre charkprodukter från Diléns saluhall
Kycklinglevercréme från Ockelbo kyckling med inkokt höstäpple från slottsträdgården
Slottsknäcke med hemkärnat örtsmör och en Ärtpesto med Bockhornsklöverost

Lamm från Fåraherdens lammprodukter i Hälsingland till varmrätt. En duo på lättstekt lammfilé och långkok av bog som ni ser här ovan, det doftade ljuvligt kan jag lova!
Patricia Kronbäck och Mikael Aprili lägger varmrätten med Yasmine.



Köttet serverades med en timjan och kantarellmacarone, persiljerotspuré samt rödvinssås kryddad med rostad vitlök.
Som dryck till middagen serverades bla Jädraöl, Trädgårdspilsner.

En mellanrätt med Ost Karl-Gustaf och rostad Högbolimpa med marmelad på chili och röda vinbär.
Här ligger Mackmyratryfflarna och väntar på att få pryda desserten.
Café Sarria-mousse göts i formar och pudrades med choklad.
Hela desserten med lingonsirap, havtornspuré och en liten ätbar blomma.

Sen blev det kaffe i salongen, kaffebordet är dukat och klart med avec och bakelse Estelle.
Sissie, Yasmine och Lennart står beredda att servera whisky från Mackmyra och punch från Tevsjö.
Petite four "Estelle"
Här är alla gästerna som var bjudna från Gävleborgs län
hemma hos vår Landshövding Barbro Holmberg på Gävle Slott.

Glada kockar när allt var över.
Det var verkligen roligt att få vara "backstage" och se kockarna arbeta.
Tack Yasmine för att du lät mig vara med och fotografera.
Gott Nytt Matår önskar jag dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar